donderdag 11 juli 2013

Machinequilten (FMQ) 1: Free motion quilten op de naaimachine

Waarom naaimachine quilten en waarom deze serie berichten?

Ik kijk met bewondering naar mensen die met de hand een quilt doorquilten en daar enthousiast over kunnen zijn. Het quilten met de hand geeft prachtige quilts, maar ik heb er het geduld niet voor.
Het quilten met de machine ziet er anders maar ook prachtig uit, maar degenen die mijn quilts krijgen weten niet eens wat quilten is, laat staan dat ze het verschil zien!
De reden waarom ik graag quilt op de machine is denk ik dezelfde als waarom handquilters graag quilten. Heerlijk geconcentreerd bezig zijn met je handen em daarbij praten met anderen of heerlijk met je gedachten wegdromen. Overdag zit mijn man vaak met zijn computer aan de andere hoek van onze lange tafel! Ik geniet van zijn gezelschap maar ook van de patronen die ik naai met vooral het free motion quilten. Ik hou van het geluid van de naaimachine bij het quilten en de rust die het me geeft. Ik krabbelde altijd op papier, nu krabbel ik op textiel.

Na heel veel uren oefenen: mijn eerste whole cloth: free motion quilten met micropatronen en hyperquilten (35x40 inch). Het begon met de gehyperquilte verenhart in het midden. Daarna kwam het microquilten daaromheen. Alleen de vorm het hart was getekend,, de rest ontstond al naaiend.
Uren plezier achter de naaimachine met mooie kleuren garen. En, zoals u aan het detail op de achtergrond van dit blog kan zien, de steekjes zien er aardig uit!

Ik heb veel informatie verzameld op veel Engelstalige websites en kennis gemaakt met geweldige artiesten en hun technieken en kom er steeds meer tegen! Zij maken prachtige quilts met technieken die iets toevoegen aan het machinequilten. Vaak grenzen de technieken aan borduren of threadpainting. Ik heb veel geleerd en leer nog steeds bij door nog meer te surfen op Internet, tutorials uit te voeren, online lessen te volgen, blogs te lezen en vele fimpjes te bekijken en te shoppen bij andere kunstvormen voor inspiratie.
Ik heb inmiddels een serie boeken en oefen veel. Ik heb op Pinterest veel patronen en voorbeelden verzameld en teken en krabbel veel patronen bij het tv kijken of op andere 'verloren momenten'.
Ik heb veel informatie opgezocht op Internet. Alles wat je moet weten voor het machinequilten vind je daar. Maar op internet staat ook veel onzin omdat experts/artiesten gesponsord worden en vaak zelf verkopen. Ook nemen sommige bloggers klakkeloos informatie over.
Ik heb ook cursussen gevolgd, maar ook dan is de informaie niet altijd juist,  onvolledig. Mij werd ook daar van alles aangepraat, wat ik nog altijd niet mis of nodig heb. Wat ik er kon kopen was achteraf veel te duur. Ik heb geld over voor mijn hobby, maar heb te vaak spullen aangeschaft die te duur waren of die ik nooit heb gebruikt. 
In dit blog wil ik verslag doen van mijn zoektocht naar kennis en informatie over het machine quilten en in het bijzonder het free motion quilten.
Wat je ook aanschaft voor het machinequilten, hoeveel cursussen je ook volgt en hoeveel informattie je ook leest op internet en in boeken, je leert het alleen door te oefenen, oefenen, oefenen ........


Een van mijn eerste oefeningen: stipling. Daarna heb ik nog heel veel moeten oefenen voor ik mijn eerste whole clothe kon maken.
Een van mijn eerste berichten in deze serie zal dan ook gaan over hoe je kunt oefenen en hoe je op verloren momenten kunt oefenen, zelfs als je niet achter da machine zit. Ook geef ik je tips hoe je van oefenmateriaal leuke kadoĊ› maakt.

Fijn dat je langskwam op mijn blog. Heb je een vraag of opmerking reageer dan en plaats een opmerking onder dit bericht, ik krijg het dan op mijn email. Als je blogt zorg er dan voor dat je blogger profiel gelinkt is aan je email, want anders kan ik je niet terugmailen en alleen op dit blog beantwoorden.


Bedankt voor het lezen

Blijf quilten!

Maartje Quilt
Amsterdam

3 opmerkingen:

 1. Beautiful Maartje. You did a great job.

  SewCalGal
  www.sewcalgal.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you. Your challenges are affective!
   http://quiltinginamsterdam.blogspot.nl/2013/06/practice-practice.html

   Verwijderen
 2. Wow that is beautiful free motion quilting! I found you via Lily's quilts Fresh Sewing Day.

  BeantwoordenVerwijderen